Czech J. Food Sci., 2002, 20(1):39-40 | DOI: 10.17221/8139-CJFS
Životní jubileum prof. Ing. Jiřího Davídka, DrSc.Biographical Notice
- v National Research Council v Kanadě. V letech 1972-1990 byl děkanem Fakulty potravinářské a biochemické technologie, v letech 1976-1990 působil současně jako vedoucí katedry chemie a zkoušení potravin. V letech 1980-1990 byl místopředsedou Českosloven- ské akademie zemědělské. Prof. Davídek působí jako předseda Odborné skupiny potravinářské a agrikulturní chemie České společnosti che- mické, je členem České společnosti pro biochemii a molekulární biologii, členem americké společnosti potravinář- ských technologů (Institute of Food Technologist), je členem redakční rady časopisu European Food Research and Technology (dříve Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung), Biomedical and Enviromental Sciences. Nelze opomenout zásluhu prof. Davídka o vznik časopisu Potravinářské vědy, který byl v roce 1998 přejmenován na Czech Journal of Food Science. Do roku 1990 zastával funkci předsedy a do dnešního dne je členem redakční rady tohoto časopisu. Je také členem Certifikačního výboru pro organické zemědělství Ministerstva zemědělství. Jako spoluzakladatel Odborné skupiny pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické, dlouholetý člen výboru a v současnosti předseda této odborné skupiny je prof. Davídek jedním z hlavních organizátorů každoročně pořáda- ného sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Ve funkci národního delegáta v Divizi potravinářské chemie Federace evropských chemických společností (FECS) je jedním z hlavních organizátorů prestižních konfe- rencí Chemical Reactions in Foods, konaných v Praze každé čtyři roky (v minulosti v letech 1992, 1996 a 2000). Prof. Davídek se hlavní měrou zasloužil o zavedení tzv. mezioborového studia na FPBT. Později vznikly na dvou ústavech současné obory, na katedře chemie a zkoušení potravin tak vznikl po více než 20leté přestávce obor Chemie a analýza potravin. Hlavní pedagogická aktivita jubilanta spočívala ve vedení diplomových prací, vedení aspirantů a později studentů doktorského studia a přednášek z předmětů Analýza potravin, Speciální analýza potravin a Chemie potravin. Tento základní předmět pro potravinářské chemiky a technology byl jeho přičiněním zaveden do učebního programu po- sluchačů FPBT ve školním roce 1980/81. Spolu s prof. Janíčkem a prof. Pokorným napsal a vydal v roce 1983 i první vysokoškolskou učebnici Chemie potravin. Byl též editorem Laboratorní příručky analýzy potravin vydané v roce
- 1 977, která byla schválena jako učebnice pro posluchače fakulty. Ve vědecko-výzkumné činnosti se prof. Davídek zabýval změnami jakosti potravin během výroby a skladování, reakcemi neenzymového hnědnutí, vznikem aromatických látek v potravinách a metodami jejich stanovení, přiroze- nými toxickými látkami v potravinách a jejich změnami během technologického zpracování a skladování. Prof. Davídek je autorem nebo spoluautorem 15 monografií, z toho 9 cizojazyčných, více než 320 publikací ve vědeckých časopisech a přibližně stejného počtu přednášek na domácích a zahraničních odborných setkáních. Je častým oponentem doktorských a výzkumných prací z oboru chemie a analýzy potravin.
Published: February 28, 2002 Show citation
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.