Czech J. Food Sci., 2002, 20(1):39-40 | DOI: 10.17221/8139-CJFS

Životní jubileum prof. Ing. Jiřího Davídka, DrSc.Biographical Notice

J. Velíšek
v National Research Council v Kanadě. V letech 1972-1990 byl děkanem Fakulty potravinářské a biochemické technologie, v letech 1976-1990 působil současně jako vedoucí katedry chemie a zkoušení potravin. V letech 1980-1990 byl místopředsedou Českosloven- ské akademie zemědělské. Prof. Davídek působí jako předseda Odborné skupiny potravinářské a agrikulturní chemie České společnosti che- mické, je členem České společnosti pro biochemii a molekulární biologii, členem americké společnosti potravinář- ských technologů (Institute of Food Technologist), je členem redakční rady časopisu European Food Research and Technology (dříve Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung), Biomedical and Enviromental Sciences. Nelze opomenout zásluhu prof. Davídka o vznik časopisu Potravinářské vědy, který byl v roce 1998 přejmenován na Czech Journal of Food Science. Do roku 1990 zastával funkci předsedy a do dnešního dne je členem redakční rady tohoto časopisu. Je také členem Certifikačního výboru pro organické zemědělství Ministerstva zemědělství. Jako spoluzakladatel Odborné skupiny pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické, dlouholetý člen výboru a v současnosti předseda této odborné skupiny je prof. Davídek jedním z hlavních organizátorů každoročně pořáda- ného sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Ve funkci národního delegáta v Divizi potravinářské chemie Federace evropských chemických společností (FECS) je jedním z hlavních organizátorů prestižních konfe- rencí Chemical Reactions in Foods, konaných v Praze každé čtyři roky (v minulosti v letech 1992, 1996 a 2000). Prof. Davídek se hlavní měrou zasloužil o zavedení tzv. mezioborového studia na FPBT. Později vznikly na dvou ústavech současné obory, na katedře chemie a zkoušení potravin tak vznikl po více než 20leté přestávce obor Chemie a analýza potravin. Hlavní pedagogická aktivita jubilanta spočívala ve vedení diplomových prací, vedení aspirantů a později studentů doktorského studia a přednášek z předmětů Analýza potravin, Speciální analýza potravin a Chemie potravin. Tento základní předmět pro potravinářské chemiky a technology byl jeho přičiněním zaveden do učebního programu po- sluchačů FPBT ve školním roce 1980/81. Spolu s prof. Janíčkem a prof. Pokorným napsal a vydal v roce 1983 i první vysokoškolskou učebnici Chemie potravin. Byl též editorem Laboratorní příručky analýzy potravin vydané v roce
1 977, která byla schválena jako učebnice pro posluchače fakulty. Ve vědecko-výzkumné činnosti se prof. Davídek zabýval změnami jakosti potravin během výroby a skladování, reakcemi neenzymového hnědnutí, vznikem aromatických látek v potravinách a metodami jejich stanovení, přiroze- nými toxickými látkami v potravinách a jejich změnami během technologického zpracování a skladování. Prof. Davídek je autorem nebo spoluautorem 15 monografií, z toho 9 cizojazyčných, více než 320 publikací ve vědeckých časopisech a přibližně stejného počtu přednášek na domácích a zahraničních odborných setkáních. Je častým oponentem doktorských a výzkumných prací z oboru chemie a analýzy potravin.

Published: February 28, 2002  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Velíšek J. Životní jubileum prof. Ing. Jiřího Davídka, DrSc. Czech J. Food Sci. 2002;20(1):39-40. doi: 10.17221/8139-CJFS.
Download citation

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.